FAQ

Gama olarak Türkiye’de karbon fiber bina güçlendirme malzemelerinin ilk üreticisiyiz. Bünyemizde çalışan tecrübeli mühendislerimiz ve işinde uzman üretim personelimiz sayesinde sizlere en uygun ve kaliteli ürünleri üretimini yapmaktayız.

Genel güçlendirme yöntemlerinde çoğunlukla betonarme mantolama kullanılmaktadır. Bu yöntemde kullanılan çelikler, karbon fiberlerin aksine korozyona duyarlıdır ve oldukça ağır malzemelerdir. Karbon fiberlerin çelik konstrüksiyonlardan daha sünek yapıda olması sayesinde, çeliklere kıyasla karbon fiber bina güçlendirme önemli avantajlara sahiptir.

İlk olarak yapının detaylıca bir analizi yapılmalıdır. Güçlendirmeye neden ihtiyaç duyulduğu hakkında detaylı bir çalışma yapılmalıdır. Bunlar belirlendikten sonrasında ise kullanılacak malzeme ve uygun yöntem seçilmelidir.

Eğer kumaş için kullanılacaksa, rulo fırçalarla yüzeye sürülür. Plakalar/şeritler için kullanılacaksa spatulayla plakanın üzerine sürülmektedir.

Her durumdaki binaya karbon fiber bina güçlendirmesi yapılabilmektedir. Hesap hataları ve yanlış imalatların düzeltilmesinde kullanımı yaygındır.

Bunun için tüm binanın analizi tekrardan yapılmalıdır.

Karbon fiber bina güçlendirme suya dayanıklı olduğunda herhangi bir su sızıntısı sorun yaratmayacaktır.

Uygulamanın nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgi “Güçlendirme Kılavuzu” adlı sayfamızda detaylıca anlatılmaktadır, inceleyebilirsiniz.

Karbon elyafla güçlendirme yaklaşık olarak 6-8 ay sürmektedir, fakat projeden projeye göre süre değişebilir.

Özellikle karbon fiber ile güçlendirme sırasında, güçlendirmenin yapıldığı kat haricinde binanın boşaltılması gerekmemektedir.

Çelik ve betonarme yapılara kıyasla karbon fiber korozyona uğramadığından dolayı daha sağlamdır.

Karbon fiber malzemelerin lifli yapısından dolayı çelikten yaklaşık 3 kat daha dayanıklıdır ve 4,5 kat daha hafiftir.

Dört adet ana malzeme bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla karbon fiber şeritler, karbon fiber kumaşlar, karbon fiber ankrajlar ve epoksi çeşitleridir.

İnşaat şartnamelerinde lifli polimer olarak geçmekle birlikte uygundur.

Kesinlikle çelik ve betonarme konstrüksiyonlara göre daha uzun çalışma ömrüne sahiptir.

Yapıları güçlendirmek için karbon fiber kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Karbon fiberlerin sağladığı yüksek mekanik özellikler ve korozyon direnci sayesinde binanın servis ömrünü arttırmaktadır. Ayrıca karbon fiber kullanımı sayesinde çelik konstrüksiyonlara göre bina güçlendirme daha hafif olacaktır ve binanın yük taşıma kapasitesi de artacaktır.